Как блогът помага на малкия и средния бизнес?

В дигиталния сват малкия и среден бизнес има невероятно преимущество и възможност да се конкурира с големите играчи на пазара. Не са малко сайтовете и ресурсите, социалните мрежи и блог платформите, които по презумпция са безплатни и от които всеки бизнес може да извлече дивиденти, ако разбира се реши да ги използва. Блогът представлява отделен сайт или подстраница на даден сайт, в който целта е динамично да се публикува уникално съдържание и информация. За да се поддържа един блог не са необходими специфични умения по програмиране, така че след като този тип достъпни платформи се появиха, хората видяха в тях невероятна възможност да споделят опита и интересите си с широката аудитория. Освен за отделните блогъри, тази онлайн сцена за изява увеличава своята значимост и за малкия и среден бизнес.


Защо и с какво блогът може да е полезен на бизнеса?

Чрез блогът имате възможност да публикувате ежедневно различна информация, като цената, която ще заплатите в общия случаи е времето, отделено за подготвяне на материала и никакви странични разходи. Търсещите машини като “google” обичат да виждат, че информацията в сайта (блога) ви е динамична. Писането на статии и създаването на текстов материал в дългосрочен план ще подобри индексацията на съответния уеб сайт. Колкото повече КАЧЕСТВЕНО съдържание имате, толкова по-големи са шансовете Ви да бъдете открити при регулярно търсене в google. Неизбежно ще си зададете въпросът какво следва да публикувате в този блог?! Отговорът е всичко, което е релевантно с бизнеса Ви. Споделяйте с читателите вашия опит, проблемите с които сте се сблъскали и начина, по който сте ги решили. Направете секция в блога си, където да публикувате ревю на всеки ваш продукт или услуга, започнете с наличните и не забравяйте да добавяте всичко ново, което създавате. Използвайте снимков и видео материал. Давайте указания за употреба на потребителите чрез снимки, инфографики или кратки видеа. Публикувайте информация, тенденции, статистики и справки от сферата на бизнеса си. Не се страхувайте да покажете какво знаете и можете. Изказвайте професионалното си мнение и давайте оценки.


Представете истинското лице на компанията си.

Каква е вашата мисия и цел. Опишете силните и слабите си страни. Покажете с какво се гордеете, как сте се развивали през годините усърден труд и какво още искате да направите за да бъде фирмата ви по-успешна и по-полезна за клиентите си. Блогът е чудесна платформа, която може да се използва от всички във фирмата. Въпреки, че ще има служител, който ще има ангажимент да подготвя материали за блога Ви, мотивирайте и всички останали във фирмата да подготвят материали, които са интересни за тях самите. По този начин всеки ще получи поле за изява, за да покаже какво знае, а в блогът ви ще има интересни и разнородни материали, с поставен на различни места фокус, в зависимост от квалификацията и сферата специализация на служителите, които са подготвили материала.

Експертното мнение в никакъв случай не е за пренебрегване. Спомнете си какви въпроси задават клиентите ви преди или след закупуването на даден продукт/услуга. Отговорете на всеки един от тези въпроси в блога си. Проучете какво клиентите Ви коментират в различните форуми или в социалните мрежи. Не пишете там! Имате си блог! Дайте професионална и експертна оценка на дискутираните въпроси! Ще установите, че след време много от потребителите, които търсят информация за даден продукт или услуга, ще намират всички необходими отговори при вас! Какъв по-добър начин да покажете нивото и компетентността си пред всички настоящи и потенциални клиенти. Създайте различни секции или рубрики в блога си и никога не трупайте всичко не едно място. Целта е да улесните потребителите, а не да превърнете сърфирането им в ад. Подредете блога си и осигурете ясно разграничено място, където да публикувате релевантна бизнес информация и по-търговски и рекламно ориентирани публикации. Когато създавате описание на Ваш продукт или услуга не акцентирайте върху това колко е добър, единствен и неповторим. Поставете акцента върху конкретната потребност, която има потребителя и опитайте да обясните как, защо, до каква степен и на каква цена тази потребност ще бъде задоволена ако клиента реши да избере вас! Не е изключено да отделите специално място за нещо по-забавно – от смешни истории, снимки и видео материали от работния процес в офиса ви, до клипчета с падащи от колело деца ... Съобразете съдържанието на забавната секция в блога си с вашия бизнес и с вашите читатели, тяхното образование, професия, пол, години и т.н.

Ако поддържате бизнес богът си редовно, ще забележите, че той привлича повече трафик от фирмения ви сайт. Това е нормално. Повечето фирмени сайтове имат за цел да представят услугите, които дадена фирма предлага, следователно клиентите попадат на сайта еднократно и след като задоволят конкретната потребност нямат повод да се върнат отново в сайта до момента, в който същата потребност не се появи отново. Не така стоят нещата с блоговете. Ако предлагате уникално съдържание, което не е копирано от друг същестуващ сайт или блог, потребителите ще започнат да се връщат отново и отново в блога, защото информацията за тях ще представлява ценен и безплатен актив. След като веднъж сте спечелили доверието на онлайн потребителите си, лесно можете да ги превърнете във ваши клиенти. Читателите на блоговете са потребители с отворено мислене, контактни и любопитни. Използвайте техния интерес и отзивчивост и създайте среда приятна за диалог. Подтиквайте потребителите да коментират статиите, които пишете. Нека водят диалог, да обменят опит и дори да спорят, в това няма нищо лошо. Предизвиканият онлайн спор е индикатор, че сте привлекли вниманието на читателите чрез конкретната тематика. Не бъдете арбитър и не спорете с тях. Не забравяйте, че в този случай, вие им предоставяте тема за размисъл, вашата позиция и трибуна за изява.