FACEBOOK ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!

Нескромно мога да прогнозирам, че скоро ни очаква нова социално-мрежова ера! От нея ни дели само една поправка в кода. Facebook ще се промени и причината за това е бавния и почти неусетен за повечето потребители разпад на идеята за facebook, такава, каквато беше в началото! Facebook има нужда да смени траекторията и политиката си много бързо! Толкова бързо, колкото е почти невъзможно за голяма компания, каквато е тази на Марк.


В началото Facebook бе съкрално място за всеки потребител, място за споделяне на личния живот (който, колкото си прецени), място за “среща” с приятели, място за интереси, впечатления и харесване. Неслучайно домейнът е “facebook” - защото там, всички ние виждахме познати лица.


Това начало вече е твърде далеч и докато се усетим се появиха рекламите които съвсем не са онези малки и невзрачни квадратчета вдясно, към които всички бяхме резистентни! На дневен ред е прекомерното желание на Зукърбърг`s Тeam да наложат и демонстрират колко е впечатляващо и емоционално да се споделя видео съдържание.


Нищо лично към Facebook, защото във Facebook вече няма нищо лично! Те допуснаха изключително дръзко вмешателство в пространството на всеки от нас. Да, ние ползваме това пространство безплатно, но с груб анализ става ясяно, че доста неща се управляват от икономиката на безплатното в интернет. Монетаризацията не е нито причина, нито оправдателно следствие. Това е друга тема!


Но какво се случи? Същото, което се случи и “в Google”, само че Google са по-умни! Първо се създава благоприятно условие и среда. На потребителите се дава възможност лесно да генерират добре изглеждащо съдържание. След като критичната маса бъде достигната, съдържанието вече е толкова много, че струва пари, то да бъде отсято и показано. Който иска да бъде видян, сега трябва да плаща. В голяма степен любителите, феновете, блогърите и всички непрофесионалисти създаващи съдържание в интернет правят това все по-качествено и все по-експертно. Те искат и освен това заслужават своята аудитория.


Решението? Да, има го!
Както казах Google са по-умни. Ако искате да създавате съдържание и ако успявате да го правите толкова качествено, че да привличате аудитория, то има начин и да печелите пари от това. Не е трудно да пуснете Google AdSense в блога или сайта си. Пари можете да печелите и ако достигнете определени цифри гледаемост на youtube видеото си. Решението за Facebook и другите социални мрежи, които скоро ще са в същото неудобно положение е открито!Социалната мрежа трябва да спре да се бие в гърдите, че разширява платените си рекламни формати, а компаниите трябва да спрат да се ловят на трици! Бъдещата сложна задача пред Facebook ще бъде да обмисли как да диференцира рекламите си толкова добре, колкото са отцепените рекламни съобщения в gmail. Сложна задача номер две пред Facebook ще е как да постигне синергия за да направи социалната мрежа печеливша за себе си и потребителите си, но този път буквално печеливша, без повече косвени преимущества и фалшиви онлайн репутации?!


Направят ли го, ще видите новата ера на социалните мрежи, която точно тук и точно сега предвиждам аз!


И ето как ще изглежда тя за дигиталните маркетингови експерти:
Вече няма да се молите за бюджет от клиентите си, да приспадате комисионната и с остатъка да плащате на Facebook за да показва съдържанието ви. Вече ще се създава съдържание и ще се пуска на воля във Facebook. Доброто съдържание ще печели пари. От тези пари ще се плаща комисион на маркетинговия отдел, съобразно постигнатите резултати, а остатъкът е за клиента. Светнаха ли Ви очите?!
В същата нова ера ще живее и обикновения човек, който умее да създава съдържание с добавена стойност.


На бас, че ще се случи и че ще е по-печелившо и много по-интересно от всичко досега! Facebook, почнете да пишете новия си алгоритъм, плийс!

P.S. А, докато това се случи, изключително блуткавия и безинтересен NewsFeed може да бъде заобиколен като организирате приятелите и източниците на информация, които са Ви интересни във Facebook в така наречените Interests Lists. Така можете да сте поне малко по-сигурни, че ще видите какво публикуват тези, от които наистина се интересвате.
Така си хитрувам аз!