Канали за дигитален маркетинг

Каналите за дигитален маркетинг са много и различни. За да бъдат използвани ефективно е добре да познавате силните и слабите страни на всеки отделен канал, за да можете да извлечете максимума всеки път, когато решите да използвате някой от тях.


Различните специалисти класифицират каналите за дигитален маркетинг по различен начин. Това, което е ясно за всички обаче е, че каналите са много, че са различни и че постоянно се изменят.


Без да се стремим да изчерпваме всички възможности за цифров маркетинг, ще посочим най-използваните и най-ефективни за България канали за маркетинг.


Social Networks - Когато говорим за социални мрежи в България говорим основно за Facebook. Когато използвате обаче социалните мрежи като канал за комуникация и реклама, трябва да имате предвид и останалите мрежи, които съществуват: Twitter, Google Plus, Instagram, LinkedIn, Fliker и други. Важно е да знаете къде са потребителите, които целите да облъчите, за да съсредоточите усилията и креативността си към тях.


SEO - Search Engine Optimization не е отделен канал за дигитален маркетинг, SEO е цяла отделна наука! От оптимизацията зависи всичко. Ако имате най-красвия и най-функционалния сайт, но той не може да се намери по никакъв начин - значи нямате нищо! Няма да говорим за същността на SEO, но ще кажем, че този канал е важен, много важен за дигиталния маркетинг ... може би е най-важния!


Mobile APPs - Смарт устройствата ни вече са пълни с различни приложения, които от време на време ни подсещат за себе си с някаква форма на PULL маркетинг. Смартфоните и таблетите ни все по-често издават странни звуци, известяващи ни за отстъпки, намаления, новини и друга важна за потребителя информация. Този тип маркетинг не е особено популярен у нас, но и това най-вероятно скоро ще се промени, ако следваме западните тенденции за маркетиране.


Content Marketing - Маркетинг на съдържанието, писането на статии, поддържането на блог, копирайтингът, това са новите, съвременни изкуства. Да продаваш докато разказваш чудни истории не е нещо, което всеки може да постигне. Съдържанието е важно както за оптимизацията на сайта Ви, така и за потребителите Ви. Днес потребителите не четат, те само сканират по екраните си и вие лесно можете да установите това! Постарайте се да им предложите запомнящо се, емоционално и най-важното полезно за тях самите съдържание, за да решат да Ви отделят минута от вниманието си. Още за възможностите, които поддържането на един блог можете да доведе за малкия и среден бизнес, можете да видите от тук.


Video sharing - Видео споделянето е в своя апогей! Всички знаем най-известните видео мрежи - youtube и българската vbox7. Вече във видеата се вграждат рекламни съобщения, а не трябва да подценяваме и създаването и публикуването на видео съдържание изцяло с рекламна цел.


E-mail Marketing - Маркетингът с много, много добавена стойност. Чрез e-mail каналът можете да достигнете до точните потребители, с точното послание и на значително по-ниска цена в сравнение с някои от другите канали. Важно е да имате собствена база данни с e-mail-ли на потребители, да знаете кои са те, какво харесват и какво са купували от Вас. Повече за e-mail маркетинг-ът можете да прочетете от тук.


SMS - Не много разпространен канал за маркетинг у нас и Смея да твърдя, че в България той е дори с лоша слава. Първият въпрос, който си задавам след като получа SMS от търговец (добре, че това не се случва често) е - "Ок, от къде имате номера ми" ... SMS каналът може да се определи и като скъп, защото ще заплащате за всяко изпратено съобщение на нашите мобилни оператори, а ROI (рейтингът за възвръщаемост на инвестициите) от този канал е доста нисък.


PPC - До болка познатото Pay Per Click, или реклами за заплащане на клик. Такива са Google Adwords, вече съюествуват и няколко български фирми като Adwise.bg и Etarget.bg, които предлагат реклама на клик. Чудесен канал за реклама. Основни характеристики - бърз резултат, отчестност и измеримост! Ако използвате PPC канал за дигитален маркетинг, лесно ще определите ключовите си думи, може би лесно ще таргетирате потребителите ... не се съмнявам, че ще се справите и с рекламното съобщение, но отделете много, много повече време на Landing Page-а си! Да направите страхотна PPC реклама с голям бюджет, без да подготвите страницата, на която потребителите Ви е абсолютно безсмислено! Не водете потребителите на началната си страница - по този начин много трудно ще конвертнете един потребител в клиент, а това е целта Ви, ако не греша, нали?!


Display Ads - Това са познатите ни банерите, във всичките им стандартни и нестандартни форми и формати. Съчетание на текст и изображения, анимация и движение - банерите са добра реклама, към която за жалост потребителите стават все по-резистентни. Въпреки това не пропускайте да добавите и този канал когато оформяте бюджета и стратегията си - най-малкото, задължително експериментирайте за да проверите реакцията на потребителите към Вас..


Web site - Основният собствен канал за комуникация, който всеки един бизнес следва да притежава. В зависимост от сферата Ви на дейност обаче има сайтове, в които потребителите обичат да се връщат и да посещават и такива, които по-трудно се борят за вниманието на оналйн потребителите. Използването на собствения уеб сайт за дигитален маркетинг изисква да сте на ясно с корпоративните си цели и възможности, за да не изглеждате смешни пред очите на потребителите. Въпреки това има няколко трика, които днес всеки използва. Предлагайте само на собствения си сайт и не ги популяризирайте чрез други канали. Предоставяйте преференции на потребителите Ви, които са записани в e-mail бюлетинът Ви. Дайте възможност за LIVE chat с Вас или Ваш от страницата на сайта Ви. Защо казах, че трява да знаете целите и възможностите си! Ако събирате e-mail-ите на потребителите си, уверете се, че знаете за какво ще ги използвате - тоест какъв тип информация ще им изпращате в мейл кампании и че ще имате времето и парите да правите това постоянно! Ако започнете да подавате информация относно отстъпки или различни програми за лоялни клиенти на сайта си, уверете се, че правилно сте изчислили продължителността на кампанията си, твърде краткият срок няма да даде резултатът, който очаквате, а твърде дългия срок може да размие кампанията и дори да я провали.


Affiliate Marketing - Не пренебрегвайте този маркетингов канал, особено ако целите да продавате. Намерете добри афилейт партньори, предоставете им най-добрите условия и работете с тях. Колкото повече хора носят посланието Ви из мрежата, толкова по-добре за Вас.