"КУКИЧКА" С ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА УЛАВЯНЕ НА КЛИЕНТИ В Е-МАГАЗИНИТЕ.

Разглеждах e-Магазин, който съм разглеждала и преди! Уточнението е важно - познавам продуктите и ценовите им класове. Магазинът е за обувки и конфекция и се предлага асортимент в сравнително широк диапазон, може би от 10-20 до 250-300 лв за артикул. Промени по сайта има, сега се борави по-лесно и прецизно с филтрите. Направих търсене като не зададох таван на цената, въпреки, че такъв в главата си имам :)


На първа страница се появява резултат на точно това, което търся. Установявам обаче, че цената не ме устройва, защото е над това, което искам да заплатя в момента.
Страница 2 - повтаря се същото - мишката ми залепва върху един определен модел, който отговаря на представите ми, с изключение на цената. Започва да ми прави впечатление, че всички останали продукти на страницата са на доста по-ниска цена, в сравнение с този, който аз си харесах.
Страница 3 - сценарият е същия - отново направих избор, без много да му мисля и отново най-скъпото от всички 30 резултата. Вече съм сигурна, че умен мозък е измислил нещо, на което се закъчих ...


Oтговорът като в повечето случаи се оказа, че е в простичките, лесни и незабележими за потребителя неща! Всички продукти, които се визуализират имат идентично представяне, с изключение на този, който магазинът иска да ми продаде! Първо мислих, че това е трик, който ползват за продуктите, които са само Above The Fold, после се оказа, че го има по цялата страница и съдейки по реакциите си - работи по цялата страница.


В какво се състои разликата в представянето на продуктите? Всички продукти са снимани от една определена перспектива, тоест продуктите са позиционирани по идентичен начин, а камерата е на еднакво разстояние от тях. Това прави преглеждането им лесно и незатормозяващо за потребителя. Този продукт или тези продукти, които аз "трябва да избера" са снимани от по-близо и са представени в друга перспектива. Нищо ново под слънцето - нормално е погледа да се закачи там, където има нещо, което се откроява.
Ето ScreenShot ...


Лесно и ясно като принцип и концепция ... и супер много ме впечатли, защото сега си давам сметка, че всъщност не съм виждала тази кукучка, реализирана по този начин и в действие.


Това, което очтичам като грешка тук е, че не са събразили ценовите разлики и психологическия праг, който потребителя трябва да прескочи! Цените на всички продукти са видими и без да се кликне и отвори подстраницата на конкретния продукт, така потребителя прави сравнението на мига. Казахме, че филтър има и е използван, така че всички визуализирани артикули са потенциално точните!Ако при използването на този трик се подредят продукти със сходни цени, дори този, който е изведен като кукичка отново да е най-скъпия, не трябва разликата да е толкова пъти по-висока, от тази на останалите. Ако бяха съпоставили продукта, с други, от по-близък ценови диапазон, за да не се усети толкова драстична разлика, гарантирам, че дори нямаше да стигна до стр. 2, респективно конверсиите и продажбите на тези продукти, които очевидно искат да продават ще са в пъти по-добри !!!


Излишно е да казвам, че мисля да опитам този трик ASAP! :)P.S. Ако някой си познае магазина: Добре, хареса ми!