Social Media Marketing

Едно явление не отдавна промени поведението както на потребителите, така и на фирмите, които по един или друг начин използват интернет като канал за комуникация, информация, реклама, търговия или развлечение. Все по-често всеки от нас чува терминът "Social media marketing" и в този ред на мисли, все повече компании създават изцяло ново перо в маркетинговите си планове, заделено за Social media marketing (SMM). Ако развивате стопанска дейност и още не използвате социалните мрежи като основен инструмент, значи сте закъснели ... Това закъснение обаче е поправимо, тъй като динамиката в тази среда е изключително голяма и не съществуват бериери за влизане на нови компании. Какво трябва да знаете:


1. Независимо от бизнеса Ви, Вашите клиенти се намират в социалните мрежи. Става все по-безсмислено да поставяте билборди по улиците, след като докато ходят или се возят в градския транспорт все по-голям процент от хората са вперили поглед в мобилния си телефон или таблета си. Ако присъедините бизнеса си към тази мрежа, имате много по-реалистични възможности да достигнете до потенциалните си клиенти, да направите марката си разпознаваема за тях и да поддържате реална комуникация и обратна връзка с всички, които вече знаят кои сте и какво правите.


2. SMM спомага да повишите конкурентното си предимство. Най-сигурния знак, че вие трябва да започнете да използвате по-активно социалните мрежи е, ако Вашите преки конкуренти правят това. Ако си задавате въпросът как така незабележимо и сякаш безпричинно конкурентът Ви увеличава своя пазарен дял за сметка на Вашия, огледайте се - причината най-вероятно е вихрещата се в социалните мрежи кампания, последвана от атрактивна игра за потребителите с много продуктови подаръци и приятелско и позитивно отношение между служители и клиенти.


3. Социалните мрежи предлагат търсене и разнообразие. Знаете ли, че Facebook от социална мрежа се превръща с бързи темпове в търсачка! Да, търсачка, работеща най-общо на принципа на google ... Потребителите имат изграден навик да влизат в социалните мрежи с или без ясна цел какво ще правят там. Парадоксално е, но активните потребители са в мрежата когато имат свободно време - просто за развлечение и в моментите, когато са най-заети - просто за да отпoчинат и да освежат мисълта си само за минута. Ако знаят за съществуването Ви, всички потребители на социалните мрежи рано или късно ще Ви потърсят там. Ако Ви няма - това не е добре за марката Ви. Това ще даде сигнал за понижаване на доверието към Вас. Ако пък потребителите не са чували за марката и дейността Ви, то можете да сте сигурни, че това SMM ще се окаже най-достъпният и ефективен вариант за Вас.


4. Подразбира се, но е добре да подчертаем, основната функционалност на социалните мрежи - те предлагат споделяне! Всяко нещо, което попадне в мрежата, текст, снимки, оферти, игри, мнения ... то може да бъде споделено от потребителите и да се разпространи сред всички тях като лавина, която нараства с всяко следващо претъркулване. Ако не сте участвали в игра от типа "Споделете този пост и участвайте в жребий за награда" е добре да го направите от любопитство и за да можете от първи ред да наблюдавате какво ще се случи.


5. SMM означава връзка в реално време. Бизнесът вече комуникира с клиентите си в реално време - където и да са те. Никой няма да дойде до офиса Ви или да Ви пусне факс за да Ви пита дали сте променили цените или работното си време. Те ще Ви питат онлайн. Социалните мрежи навлязоха до толкова в потребителското съзнание, че компаниите, които развиват присъствието си в социалните мрежи, все по-рядко получават запитвания чрез e-mail, те ги получават просто като лични съобщения във Facebook. Оценете факта, че социалните мрежи дават възможност за личен контакт и използвайте този канал. Хората обичат да им се обръща внимание, те искат към тях да се подхожда индивидуално, дори публично. Това ще покаже на този, който има въпрос към Вас, че Вие сте там, че знаете, можете и най-вече, че искате да отговорите на възникналите въпроси. Големият плюс е в публичността. Отговорите ли на един, останалите ще видят това. И ако някой си задава въпроса: "какво ще стане ако и аз имам проблем или въпрос", то отговорът става мигновено ясен. Потребителят знае къде да Ви намери и вече знае, че вие компетентно разрешавате потребителските проблеми. Дори само този малък фактор, може да наклони везните във Ваша полза в даден момент, когато потребителят решава от кой търговец да закупи даден продукт или услуга.


6. Мрежите осигуряват метрични данни. Тоест те са измерими. Лесно можете да проследите кой маркетингов похват води до най-значителни конверсии. Ефективността се показва в таблички, изготвени от самите социални мрежи. Всички големи платформи за анализи имат отделни графи, в които се изследват социалните мрежи като канали за трафик към конкретен сайт.


7. Социалните мрежи продават. Много от Вас ще решат, че по този въпрос може да се спори. И така да е, въпрос на време е споровете да са напълно излишни! Знаете ли, че Facebook вече тестват най-новия си бутон "buy". Това означава, че необходимостта от създаване и оптимизация на отделни електронни магазини на всеки търговец спада с толкова бързи темпове, колкото едва ли си представяме. Дори да имате собствен е-магазин, писан само за Вас, рано или късно и вие ще се обърнете към новоразработвания бутон! Но за да продавате чрез социалните мрежи не е нужно да чакате появата не новия бутон. Бизнесът вече продава през социалните мрежи. Някой продават директно, други индиректно трупат дивиденти, в следствие на което продават реални продукти и услуги.


Вече казахме, че най-сигурният критерий, че трябва да използвате социалните мрежи е, ако Вашите конкуренти са там ... Важно е сега да осъзнаете, че ако не ги намерите там това е равносилно на джакпот за Вашия бизнес през 2015 година! За да го спечелите - просто трябва Вие да сте първите!